Author: admin

„Европорта-Фест 2020“ годинава на 28. и 29. февруари

На 28. и 29. февруари, со почеток во 19.30 часот, во Народниот театар – Гевгелија, ќе се одржи дводневен Музички фестивал „Европорта-Фест 2020“ во организација на Здружението на граѓани „Внимание“. Станува збор за Музички фестивал на кој ќе учествуваат 20 таленти од Гевгелија, Богданци и Валандово, чие хоби или професионална […]

Се отвора фолклорна секција за традиционални ора и пеење во Домот на културата во Гевгелија

Домот на културата „Македонија“- Гевгелија покрај вршење на драмска, книжевна, филмска и кинематографска и музичка дејност, започнува со воведување на нова дејност, отвора фолклорна секција за традиционални ора и традиционално пеење. Реализацијата на наставата ќе започне од месец март, а ќе трае до декември, а ќе се одржува во просториите […]

Младите планинари од Гевгелија ќе маршираат од Струмица до Скопје по повод годишнината од смртта на претседателот Борис Трајковски

По повод 16 години од трагичната авионска несреќа во која загина претседателот Борис Трајковски, денес стартува 15. Планинарски марш од Струмица до Скопје со вкупна должина од 200 километри кои треба да се поминат за пет дена. На овој марш ЗПСК „Кожуф” Гевгелија традиционално ќе учествува со своја екипа. Годинава […]

Зголемен бројот на грипозни пациенти

Во текот на 5 недела од грипот, на територијата на општините Гевгелија, Богданци и Дојран се пријавени нови 13 заболени пациенти од грип или заболувања слични на грип, а во текот на 6 недела бројката премина во 47 нови заболени. Ова го соопшти Сашо Олумчев, раководител на ЈЗУ Центар за […]

Постоечките објеки во Општа болница Гевгелија со проширена дејност- реновирани и соодветно доопремени

Преку ИПА Програмата за погранична соработка со Република Грција, извршено е комплетно реновирање и преадаптација на постоечките простории. Новиот дијабет центар е опремен со нов доплер апарат, Биохемиската лабораторија со комплетно нов инвентар и дополнителна апаратура за анализа. Исто така, амбулантите за неврологија, за урологија и за ортопедија се обезбедени […]

Општина Гевгелија објави анкета на која ги прашува граѓаните дали се за воведување на зонско паркирање

Општина Гевгелија на својата официјална веб страница www.gevgelija.gov.mk објави анкета со прашањето „Дали сте за воведување на зонско паркирање во Гевгелија?“, на кое граѓаните можат да се изјаснат со „да“ и „не“. Во моментов, иако релативно мал број на граѓани го имаат оставено својот глас, со речиси 80% води опцијата […]

Третоодделенците во посета на градоналникот Поцков

Во посета на градоначалникот беа 70 третоодделенци од ООУ „Владо Кантарџиев“- Гевгелија, во рамки на предметот Општество, за наставната единица „Запознај ја Локалната самоуправа“. Во големата сала, учениците поставуваа прашања поврзани со методската единица. Најмногу се интересираа за поставеноста на Општината, начинот на работа на градоначалникот и Советот на општината, а […]

И Гевгелија ќе добие пливачки базен

Започна реализацијата на Проектот „Изградба на 14 пливачки базени“ којa ќе се одвива во две фази. Во првата фаза покрај Тетово, ќе бидат опфатени општините: Кичево, Битола, Штип, Кисела Вода и Ѓорче Петров. Предвидено е базенот да биде изграден за 18 месеци, а локацијата ја обезбеди Општина Тетово. Во втората […]

Домот на културата во Гевгелија се сели во Народниот театар

На последната Седница, Советот на Општина Гевгелија донесе Одлука за давање на времено користење на Народниот театар во сопственост на Општина Гевгелија на ЈОУ Дом на култура „Македонија“- Гевгелија. Домот на култура „Македонија“ е институција од областа на културата која првично беше сместена во просториите на некогашното Кино „Култура“. Поради враќањето […]

3 милиони денари Општински средства за Програмата за социјална заштита

На последната Седница, Советот на Општина Гевгелија ја усвои Програмата за активностите во областа на социјалната зашита за 2020 година. Активностите предвидени со оваа Програма ќе се реализираат со средства предвидени во Општинскиот буџет во вкупен износ од 3.000.000 денари. Програмата предвидува цели и приоритети кои ќе бидат одржлив систем на […]